دروس معرفت نفس - درس ششم
یک ماه از درس پیش بگذشت، دلشادم که دوباره دیدار دوستانم دست داد. دانستیم که جز هستى تحقق ندارد و به هر کجا که برویم در کشور پهناور وجودیم و از این کشور بدر نمى رویم و بدر رفتن از کشور هستى پندارى بیش نیست. خودمان هستیم؛ و به هر چه مى نگریم هستى است؛ و هر چه را مى یابیم هستى است و هر چه را ادراک مىکنیم هستى است؛ و عدم اگر توهّم و ادراک شود به طفیل هستى است؛ و آن هم در ادراک عدم سخنى است که در آینده خواهیم گفت. همه آثار از هستى است و بدانچه فکر بشر رسید همه را از کانون هستى بدر آورد و از کاوش در کان هستى به دست آورد و دانستى که سوفسطائی ها به خطا رفتند و حالی ها ناروا گفتند. آرى همه هستى است و هستى حقیقت است و حقیقت است که گرداننده نظام بلکه عین نظام است.
آیا اختراعات حیرت آور از اندیشه بشر پدید نیامده است و اکتشافات گوناگون شگفت زاییده فکر انسان نیست؟ نه این است که هواپیماى غول پیکر از زمین برمى خیزد و در فراز آسمان با کمال دقّت به مقصد مى رسد؛ و آپولوى کوه پیکر از کره زمین به سوى کره ماه پرواز مىکند و کشتی هاى سهمگین دریانورد از یک سوى اقیانوسى به سوى دیگر آن چون باد بر آب مىروند؟ و این کارخانه برق نیست که به زدن آنى یک کلید، منطقه اى را از تاریکى شب رهایى مى دهد؟ و این دستگاه مخابرات گوناگون نیست که به وسیله آن مردم روى زمین از خاورى تا باخترى دهن به دهن گفتگو مى کنند؟ و این صنعت چاپ نیست که در مدّت کمى از یک نسخه کتاب چندین هزار نسخه دیگر استنساخ مىکند؟ و بدین رصدخانه هاى شگرف نیست که بر ستارگان و کهکشان ها دست یافتند و حرکات آنها را در جداول زیجات تنظیم کردند و در اوساط و تعدیلات آنها چنان محاسبه کردند که دیگران انگشت حیرت به دندان گرفتند؟1 نه این است که مستخرجى به محاسبه دقیق خبر مىدهد که پس از چند سال و ماه در فلان روز نیمى از جرم خورشید مثلا از کى تا کى منکسف مىشود و آنچنان که گفت به وقوع مى پیوندد؟! و همچنین هزاران صنایع دیگر و ظریفکاری هاى افکار بشر نیست که همه مقرون با حقیقت اند؟! آیا این همه حقایق که از فکر بشر به ظهور رسیده است یا از حق اعنى فکر و مبدأ آن ذاتا باطل است یا حق است؟ آیا از باطل این همه حقیقت به وقوع مى رسد و یا از هیچ این همه آثار وجودى پدید مى آید؟ سوفسطائی ها در این گونه پرسش ها چه پاسخى خواهند داد؟!
آیا این همه حقایق از هستى بروز کرده اند یا از نیستى؟ و آیا از تألیف و ترکیب همین هستی ها نیستند و جز این است که از تلفیق و تنظیم همین اشیاء که در دسترس ما هستند به وقوع پیوستند؟ پس همه این آثار در دل همین موجودات نهفته بودند و پدید آمدند.
این که صنایع است و ساخته افکار بشر، اینک قدمى به سوى طبایع برداریم. بدیهى است که ما تدریجا از نطفگى تاکنون با جهان طبیعت هم آغوش بودیم و کم کم با آنها انس گرفتیم و دریا و صحرا و زمین و آسمان و گردش ستارگان و آمد و شد شب و روز و تغییر و تبدیل فصول سال و وزیدن بادها و آمدن برف و بارانها و چهره هاى گوناگون حیوانات و نباتات و دیگر چیزها را بسیار دیده ایم، و بدین جهت از دیدن آنها چندان تعجّب نمىکنیم و یا این که از خودمان که از هر موجودى عجیب تریم غافلیم و هیچ گاه کتاب وجود خودمان را نخوانده ایم که کیستیم.
اکنون مى پرسیم که اگر به فرض با این اندام و اعضا و جوارح و سلامت حواس و مشاعر دفعة به وجود مى آمدیم نه تدریجا و در آن حال چشم به سوى جهان هستى مى گشودیم و حرکت و هیأت و نظم و ترتیب و آمد و شد این پیکر زیباى هستى را مى دیدیم در آن حال چگونه بودیم و چه حالى براى ما بود و درباره این همه و نیز درباره خود چه فکر مى کردیم و چه بهت و حیرت و وحشت و دهشتى داشتیم؟ در آن حال چه مى خواستیم و چه مى نمودیم و چه کسى را ندا مى کردیم و چه مى اندیشیدیم و چه مى گفتیم؟ البتّه در پاسخ این پرسش باید نیک تدبّر کرد و با عنایت و توجه تام سخن گفت و از سر فکرت و تأمل جواب داد. اینک از عادت به درآییم و با همان دیده ایجاد دفعى جهان را بنگریم. هر آینه در این نگریستن چیزهایى عاید ما خواهند شد و به فکر ما خواهد رسید و حالاتى براى ما خواهد بود.
پاورقی:
1همانطور که براى تعیین مواضع کره زمین و تحصیل فواصل آنها از یکدیگر و دیگر امورى که مورد نیاز است طول و عرض جغرافیایى اثبات کردهاند، در کواکب نیز طول و عرض بکار برده اند؛ طول کوکب را تقویم کوکب نیز گویند. در علم هیئت براى ضبط تقویم شمس و قمر و دیگر سیارات، اوساط و تعدیلات آورده اند و هر یک از وسط و تعدیل قوسى است از دایره عظیمه که باید در فن شریف هیئت تعلیم گرفت.